HTML

Gondolat

"Igézve álltam, soká, csöndesen, És percek mentek, ezredévek jöttek, - Egyszerre csak megfogtad a kezem, S alélt pilláim lassan felvetődtek, És éreztem: szívembe visszatér, És zuhogó, mély zenével ered meg, Mint zsibbadt erek útjain a vér, A földi érzés: mennyire szeretlek" .... Tóth Árpád ....

Hozzánk szóltak

  • Ingrid: @csenga: Kedves Gabi, Nagyon köszönjük, hogy ránk gondoltál! Viszont kívánok boldog és csodálatos... (2015.01.05. 08:52) Élmények
  • bálintandi: Kedves Ingrid! Hej de hiányoztak ezek és ehhez hasonló írásaid. KÖSZÖNÖM, hogy visszatértél!!!! :) (2013.11.04. 11:43) Jól szeretni...
  • melindat: Értem :), és megértem! (2013.11.01. 22:07) A csend időszakából
  • Ingrid: @csenga: Bocsánat, csak most vettem észre a kommenteket... Örülök a visszajelzésnek és jól is esik... (2013.09.29. 17:39) A Füvészkert démonjai
  • ßóbita: Gyönyörű lett! (2013.01.21. 22:08) És eltelt 5 év...

És még...

veg.jpg

mac.png

2013.10.30. 22:47 Ingrid

Jól szeretni...

Vekerdy Tamás új könyve kapcsán készült ez az interjú. Egy hete olvastam és folyamatosan visszatérnek a gondolataim azokhoz a mondatokhoz, amelyek megfogtak.

Meglehetősen liberálisan nevelem Helénát, vannak akik szerint nem így kéne, de olyanok is akadnak, akik nagyon jól tudják hogy hogy kéne... Csak azért, mert sokszor együtt nevetünk azon hogy kiengedi a hangját az utcán, mert szereti hallani a visító, dobhártyarepesztő frekvenciát, vagy mert megkaphatja azt a pár szem kockacukrot, esetleg éppen azért, mert nem szidom meg akkor, amikor hisztis és neveletlen arcát mutatja. Máskor azonban megszidom, ha ok nélkül üvölt valamiért, beszélek neki az egészséges táplálkozásról, vagy éppen elfogy a türelmem a sokadik hisztis műsor után és előtör belőlem az intézeti nevelőtiszt. Ezek mind szélsőségek, de nagyjából ilyen széles a paletta, nem tudom betartani azokat a módszereket, amikre mások esküsznek és ha vénasszonyok is potyognak az égből, betartják őket, a gyereknek pedig kuss a neve... De az esetek többségében szeretettel nevelem és igyekszem jól szeretve terelgetni.

Ebben az interjúban szó esik az ösztönös tudásról, az anyai megérzések fontosságáról és arról, hogy inkább tévedjünk ösztönösen, mint kapkodjunk az enciklopédiákért, tudományos tanácsokért. Egy anya tudja, érzi, hogy mikor kell az öleléssel és a vigasztalással kezdeni a problémamegoldást, de néha a cérna is elszakadhat, mert nem mindig egyforma a súly, ami húzza.
Ezt tapasztalatból tudom megerősíteni, pedig felkészülten vártam Helénát mindenféle csodakönyvvel. Amíg csak a pocakom békés lakója volt, elképzeltem, hogy itt bizony párhuzam-derékszög mintára minden tankönyvi lesz és a gyerek jó kis katona módjára olyan szófogadó és álomszerűen idilli lesz, hogy annak a csodájára fognak járni... Aztán hamar rájöttem, hogy ő egy szuverén ember. Rá nem igaz az, ami az X könyvben szereplő Y gyerek története vagy a Z professzor csodamódszere, ami több ezer gyereknél működik és ezáltal végigalussza az éjszakát, kimarad a dackorszak, megeszi a zöldséget fintorgás nélkül és illedelmesen elpakolja a játékokat a szobájában.

Túl vagyunk a dackorszakon (utálom ezt a fogalmat, szerintem nincs is ilyen). Ő is földhöz vágta magát a közértben, nem köszönt a szomszédnak, visszaszólt ha rászóltam, dühös volt, rúgott, harapott, neki is voltak nehezebb napjai (órái). Átélve ezeket minden alkalommal rájöttem, hogy nem a fenyítés, vasszigor vagy a büntetés vezet a megnyugváshoz, hanem a megértés és a szeretet.
Egy ölelés után elmondott tanács többet ér fél óra prédikálásnál, egy megengedett kockacukor után  egyéb édesség megtagadása hamarabb elfogadható, egy huncut közös mosoly ha szomszéd néni belelép a pocsolyába később egy vidám "csókolom"-al kompenzálódik.

Szövetségesként sokkal boldogabb kapcsolatot kapunk és a bizalmát nem veréssel vagy fegyelmezéssel lehet elnyerni, hanem megértéssel, szeretettel és bizalommal. Sok beszélgetéssel, ami nem csak a gyermeki kérdések megválaszolásából áll, hanem párbeszédekből melyek oda-vissza irányulnak.

2013_06_boldog.jpg

Mikor szeressük, ha nem most, amikor még kicsi és szüksége van rá, hogy a sok ölelés kitartson az idők végezetéig és a kezünk szorítását mindig érezze, akkor is, amikor már a felnőtt élet útvesztőivel néz szembe? Kis társ és apró szeretetbomba, akit ha szeretünk, azzal nagyot nem téveszthetünk.

Nem várok el tőle sokat, nem akarom "kiverni" belőle a teljesítményt. Annyit szeretnék, hogy boldog legyen és ha ez megvan, akkor már minden az övé...

És ez lenne a legfontosabb és elsődleges: szeretni és jól szeretni.

3 komment

Címkék: szeretet nevelés heléna babafejlődés


A bejegyzés trackback címe:

https://tulipanos.blog.hu/api/trackback/id/tr15607106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csenga 2013.10.31. 15:07:06

Drága Ingrid!

Vannak témák, amikben mindenki szakértőnek hiszi magát, de senki nem tudja nálad jobban, Helénának mire van szüksége igazán! Ne hallgass másokra, az idő téged igazol majd, meglátod!
Tapasztalatból mondom, megvívtam én is rengeteg csatát, mert mindenhonnan kritikát kaptam az engedékenységemért, a feltétel nélküli szeretetemért, a következetesség hiánya miatt. Ezeket látták, nem a gyermekem igényeihez való alkalmazkodást:( De nem másoknak akarok megfelelni! Többet ér számomra a gyermekemmel kialakult bizalmi kapcsolat és az, hogy közel 11 évesen is szívesen tölti velem az idejét, fogja a kezemet séta közben, puszit ad, ha érte megyek a suliba, beavat legféltettebb titkaiba ... Apró dolgok, de mégis a legértékesebbek számomra:)

Puszillak benneteket: Gabi

Ingrid 2013.10.31. 21:02:29

@csenga:
Szia Gabi, örülök, hogy írtál :)
Nem igazán foglalkozom már mások "tanácsaival". Jobban bízom saját magamban és Helénában.
Sokszor futok bele olyan helyzetekbe, amikor a gyerekkel alárendelt félként bánnak, olyankor pedig összeszorul a szívem...
Helénát csak ölelni tudom. Szeretni és megbecsülni a puszta létezéséért. És látom rajta, hogy ez jó neki, ez ösztönzi őt és ettől bontakozik ki a csodálatos kis személyisége.
Olyan boldog gyerek, remélem, ez mindig így marad :)

bálintandi 2013.11.04. 11:43:31

Kedves Ingrid!
Hej de hiányoztak ezek és ehhez hasonló írásaid.
KÖSZÖNÖM, hogy visszatértél!!!! :)
süti beállítások módosítása