HTML

Gondolat

"Igézve álltam, soká, csöndesen, És percek mentek, ezredévek jöttek, - Egyszerre csak megfogtad a kezem, S alélt pilláim lassan felvetődtek, És éreztem: szívembe visszatér, És zuhogó, mély zenével ered meg, Mint zsibbadt erek útjain a vér, A földi érzés: mennyire szeretlek" .... Tóth Árpád ....

Hozzánk szóltak

  • Ingrid: @csenga: Kedves Gabi, Nagyon köszönjük, hogy ránk gondoltál! Viszont kívánok boldog és csodálatos... (2015.01.05. 08:52) Élmények
  • bálintandi: Kedves Ingrid! Hej de hiányoztak ezek és ehhez hasonló írásaid. KÖSZÖNÖM, hogy visszatértél!!!! :) (2013.11.04. 11:43) Jól szeretni...
  • melindat: Értem :), és megértem! (2013.11.01. 22:07) A csend időszakából
  • Ingrid: @csenga: Bocsánat, csak most vettem észre a kommenteket... Örülök a visszajelzésnek és jól is esik... (2013.09.29. 17:39) A Füvészkert démonjai
  • ßóbita: Gyönyörű lett! (2013.01.21. 22:08) És eltelt 5 év...

És még...

veg.jpg

mac.png

2007.09.20. 10:30 Ingrid

Védőnő járt nálunk

A védőnő a terhesség alatt általában két alkalommal látogatja meg a kismamát. Első alkalommal a terhesség elején, második alkalommal a terhesség vége felé jön terepszemlét tartani.
Első ittjártakor a terhességről, testi-lelki változásokról, mozgás fontosságáról beszéltünk és egy szoptatásról szóló magazint néztünk át.
Most, szülés előtt eljött elmondani, hogy mire is kell odafigyelni, melyek azok a jelek, amelyekből következtetni lehet a szülés beindulására.
Ötöt említett:
  1. a magzatvíz elfolyása nagy mennyiségben. Azonnal kórházba kell indulni ebben az esetben! Lehetőleg fekve vagy erősen hátradőlt állapotban.
  2. a magzatvíz szivárgása. Ilyenkor, amikor csak szivárog, elképzelhető, hogy a baba feje annyira beékelődött már, hogy ez miatt nem tud drasztikusan elfolyni. Észre kell venni, hogy ez nem vizelet visszatartási probléma, hanem mazgzatvíz és szintén kórház.
  3. a nyákdugó távozása. Ezt sok kismama nem veszi észre. Egy opálos, sokszor rózsaszínes (vagy eres), kocsonyás folyadék, ami egészen más, mint egy folyás. Innentől 2-4 napon belül megindulhat a szülés, mert elkezdődött a tágulási folyamat, ami ezt a nyákdugó kilökődést okozta.
  4. egy másik jel, amit nagyon kevesen tudnak, és ritkán fordul elő, az a szülés előtt (akár napokkal) jelentkező hasmenés-hányás. A szervezet így készül a szülésre, hogy ürít.
  5. végül a fájások gyakorisága. Ha rendszeres, 20 percenkénti fájásokat érzékelünk, akkor szintén kórház. Ezek a leg bizonytalanabbak, mert abbamaradhatnak, a kismama nem állapíthatja meg megfelelően, hogy mi is zajlik a szervezetében, mert a mindenki másképp éli meg a fájásokat. Van, aki elviselhetően és észre sem veszi, és van, akinek a kezdeti, rendszertelen fájások is hatalmas fájdalommal járnak. 
Végezetül abban maradtunk, hogy feleslegesen nem szaladunk a szülőszobára, megpróbálom kivárni a leg egyértelműbb jelet, mert ha tévesen állapítom meg és még nincs itt az ideje, akkor akár hetekig is bent tarthatnak, onnan már nincs hazaút!
Megmutogattam Heléna helyét, a pelenkázónkat, a kórházi csomagot kettőnk számára. Mindennel elégedett volt, így is távozott.
Ha megszületik Heléna, akkor a védőnőt kell felhívni és a háziorvosunkat. Mindketten a lehető leghamarabb meglátogatnak, persze a mi engedélyünkkel, de legkésőbb a második itthon töltött napon.
Hát, így zajlik az utolsó kismama-védőnő találkozó, de csak abban az esetben, ha megszülünk október 02.-ig, különben aznap még le kell mennem hozzá egy utolsó mérlegelésre és eredmények egyeztetésére.

5 komment

Címkék: szülés védőnő


A bejegyzés trackback címe:

https://tulipanos.blog.hu/api/trackback/id/tr504994385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Melinda · http://katica-boglarka.freeblog.hu 2007.09.21. 08:49:23

A magzatvíz enyhén rózsaszínű ;)

Még pár nap....de izgi:D

Pöttye 2007.09.21. 12:40:01

Izgatottam várom én is a híreket:)))

Ingrid 2007.09.21. 13:36:10

A mai CTG-eredményből nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben katapultálna :) Nem is baj, jó helyen van Helénám.

A magzatvíz akkor rózsaszínű (akár enyhén, akár erősebben), ha a placenta már elkezdett leválni. Ezt így mondták szülésfelkészítőn. Ha zöldes, akkor pedig nem tisztul eléggé és a baba ürüléke van benne, fertőzésveszély.

Örülök, hogy ismét dolgozik a titkárnő ;)

PM 2007.09.21. 15:50:47

:))) Azért mostmár bármikor megindulhat a szülés :)))

Ádám 2007.09.23. 07:33:57

Kismama VÍÍÍÍ-GYÁZZZ!
SZÜLÉS INNNNNDÚLJJ!

hasprés: eg-kettő
egy-kettő
egy-kettő

nagyon jó!
süti beállítások módosítása