Az ízek színes világa
A méhben a magzat jobban érzékeli az ízeket, mint a felnőttek, mert a terhesség ötödik és hetedik hónapja között több érzékelőbimbó található a kicsi szájában, mint a felnőttekében. A terhesség vége felé ezek a "fölös" érzékelőbimbók fölszívódnak, visszafejlődnek. Egyes szakemberek szerint ez azzal magyarázható, hogy a mai civilizált világban az ízlelés már nem létszükséglet.
Bár az anyaméhben a magzat a köldökzsinóron keresztül táplálkozik, a kicsik mégis isznak a magzatvízből, mely aztán vizelet formájában távozik a szervezetükből. A kortyolással ugyanis fejlesztik a vese működését. A magzatvíz tükrözi az anya táplálkozását és hormonális állapotát: íze változó, de főként cukor és só található benne. A babák egyértelműen az édes ízt részesítik előnyben. Ezt egy német professzor állapította meg, amikor terhes nőknél mesterségesen próbálta meg pótolni a magzatvizet. Azt tapasztalta, hogy a sóoldatot a magzatok nem kedvelték, amikor azonban cukortartalmú oldatot juttattott be a szervezetbe, azt kortyolgatni kezdték.
2007.06.24. 11:07 Ingrid
A legtöbb ízlelőbimbó
Folytatom a két nappal elkezdett cikk bemásolását, mivel megannyi érdekességet találtam benne. Mi most épp abban a szakaszban vagyunk, amikor Bogyólánynak rengeteg ízlelőbimbója van és ezt igyekszik kihasználni a sok finomsággal, amiket megkóstoltatok vele.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.