HTML

Gondolat

"Igézve álltam, soká, csöndesen, És percek mentek, ezredévek jöttek, - Egyszerre csak megfogtad a kezem, S alélt pilláim lassan felvetődtek, És éreztem: szívembe visszatér, És zuhogó, mély zenével ered meg, Mint zsibbadt erek útjain a vér, A földi érzés: mennyire szeretlek" .... Tóth Árpád ....

Hozzánk szóltak

  • Ingrid: @csenga: Kedves Gabi, Nagyon köszönjük, hogy ránk gondoltál! Viszont kívánok boldog és csodálatos... (2015.01.05. 08:52) Élmények
  • bálintandi: Kedves Ingrid! Hej de hiányoztak ezek és ehhez hasonló írásaid. KÖSZÖNÖM, hogy visszatértél!!!! :) (2013.11.04. 11:43) Jól szeretni...
  • melindat: Értem :), és megértem! (2013.11.01. 22:07) A csend időszakából
  • Ingrid: @csenga: Bocsánat, csak most vettem észre a kommenteket... Örülök a visszajelzésnek és jól is esik... (2013.09.29. 17:39) A Füvészkert démonjai
  • ßóbita: Gyönyörű lett! (2013.01.21. 22:08) És eltelt 5 év...

És még...

veg.jpg

mac.png

2007.07.06. 13:39 Ingrid

A Kispapák fontos szerepe

Nagyon fontos feladatuk van a kispapáknak a gyermekvárásban, gondolom ezt mindenki így látja, de van valami, amire soha nem figyelnek, ezt tapasztalatból tudom.
Bogyóapu, figyelj jól! A kismama szervezete sok-sok vitamint, ásványi anyagot igényel, amit a zöldségben, gyümölcsben megtalálunk. Ezekben én sem szenvedek hiányt, sőt! Mindig tele van a raktárkészletünk finomabbnál finomabb gyümölcsökkel. De mindezek mellett vannak olyan apukák, akik betankolnak a hétvégi bevásárlásnál egyéb édességeket is, mondván nassolni jó és a csoki, mogyorókrém tele van boldogsághormonnal. Igen ám, de a boldogsághormont máshonnan is beszerezhetjük, nem kell mellé felesleges kalóriát bevinnünk, ami egészségtelen és akár káros is lehet a kismama szervezetére. Az édesség iránti vágy genetikailag mindenkibe bele van kódolva. Őseink számára létfontosságú volt, hogy elég kalóriát vegyenek magukhoz, ezért a természet gondoskodott arról, hogy az édes íz iránti vágy mindenkiben éljen. A kisbabák is inkább az édeskés ízeket kedvelik, mint a savanyút. Ezt már a magzatvíz kortyolgatása közben megismerik és amikor édesebb, akkor sokkal intenzívebben kortyolgatnak, mint egy sós vagy savanyú magzatvízből. Azonban meg lehet válogatni, hogy az édes ételeket milyen formában visszük be a szervezetbe.
A tudatos várandós nő úgy vásárol be, hogy a kosarában nincs édesség és minimális szénhidrát-tartalmú ételt tesz a zöldség-gyümölcs, tejtermék és egyéb egészséges, vagy akár bio élelmiszer mellé. Tilos az édes italok és szénsavas üdítők fogyasztása.
Sokan nem tudják, de a 100%-os üdítőket is a gyártók mesterségesen előállított cukorsziruppal ízesítik és meglehetősen magas szénhidrát-tartalommal is rendelkeznek.
Ha édességre vágyunk, akkor inkább házilag, kevés cukorral (lehetőleg barna cukorral) készült csemegéket fogyasszunk ebben az állapotban (is).
Kis odafigyeléssel elkerülhető a hihetetlen nagy túlsúly összeszedése és a baba is egészségesebben fejlődik egy egyészséges, kevésbé túlterhelt szervezetben, mint egy olyanban, ami a terhesség végére, akár 20 kiló súlytöbblettel is rendelkezhet a sok feleslegesen bevitt kalóriának, cukornak és zsírnak köszönhetően.
És hol itt a kispapák szerepe? Ott, hogy még ha nagyon megkívánják az édességet, akkor azt ne a kismama előtt egyék, nem vigyék haza, sőt! Akár saját maguk is lemondhatnak róla és nassoljanak egy finom görögdinnyéből vagy egy tál sárgabarackból a kismama, a baba és a saját érdekükben is. Egy ilyen életmódra rászokva a megszületett gyermek is az finom és egészséges ételt fogja kapni a későbbiekben és ő is azt tartja majd a normális étkezésnek, nem a sültkrumplit és a mogyorókrémet.

1 komment

Címkék: egyéb egészség


A bejegyzés trackback címe:

https://tulipanos.blog.hu/api/trackback/id/tr364994466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bölcs-i 2007.07.12. 10:49:23

Teljesen egyetértek veled és nagyon jól megfogalmaztad kedves Ingrid.
Sajnos egyre több édességfaló és emiatt elhízott ember van.
Ha valaki állandóan édességet töm magába, annak komoly pszichés oka van és ekőször azt kell feltárni, azaz ennek az okát és a gyökerét. Az édesség, főleg a csoki nagyon addiktív. Úgy rászoknak, mint a drogokra és függővé válnak. A kérdés: mi a baja az élettel, a világgal és magával egy ilyen "csoki-drogos" embernek és miért éri meg neki inkább zabálni édességet, majd elhízni?
Az meg főleg érthetetlen, hogy még akkor is, amikor ilyen nagy öröm van a háznál (baba). Az ilyen ember semminek sem tud örülni igazán és csak magára gondol, hogy ő "drogozzon" jól be csokival és a többi le van kullintva.
Pszichológusi feltárás szükséges, hogy: kispapa, miért "drogozol" és mi kell még egy baba után még? Mi hiányzik? És miért tömöd magaba két kézzel a boldogságot, mikor ott van előtted az életedbn, majd kiszúrja a szemed, akkora!
süti beállítások módosítása