HTML

Gondolat

"Igézve álltam, soká, csöndesen, És percek mentek, ezredévek jöttek, - Egyszerre csak megfogtad a kezem, S alélt pilláim lassan felvetődtek, És éreztem: szívembe visszatér, És zuhogó, mély zenével ered meg, Mint zsibbadt erek útjain a vér, A földi érzés: mennyire szeretlek" .... Tóth Árpád ....

Hozzánk szóltak

  • Ingrid: @csenga: Kedves Gabi, Nagyon köszönjük, hogy ránk gondoltál! Viszont kívánok boldog és csodálatos... (2015.01.05. 08:52) Élmények
  • bálintandi: Kedves Ingrid! Hej de hiányoztak ezek és ehhez hasonló írásaid. KÖSZÖNÖM, hogy visszatértél!!!! :) (2013.11.04. 11:43) Jól szeretni...
  • melindat: Értem :), és megértem! (2013.11.01. 22:07) A csend időszakából
  • Ingrid: @csenga: Bocsánat, csak most vettem észre a kommenteket... Örülök a visszajelzésnek és jól is esik... (2013.09.29. 17:39) A Füvészkert démonjai
  • ßóbita: Gyönyörű lett! (2013.01.21. 22:08) És eltelt 5 év...

És még...

veg.jpg

mac.png

2007.07.17. 10:00 Ingrid

Akár sírhat is a 28. héttől

Folyamatosan olvasom a cikkeket és írásokat a magzatok viselkedéséről, méhen belüli életéről. Nemrég egy érdekes írásra bukkantam a Pub-Med oldalán, mely azt taglalja, hogy a magzatok már akár a 28. héttől képes sírni:

Eddig is ismert volt, hogy a magzat reagál a külső zajokra, az anya szívverésére, hallja a zenét, s világra jötte után felismeri annak dallamát, most azonban sikerült azt is igazolni, hogy erős külső hanghatásokra akár már az anyaméhben is "sírva is fakadhat". A sírás már a 28. héttől megfigyelhető.
Az új-zélandi kutatók tizenegy magzatot vizsgáltak ultrahangos felvételek segítségével. A kutatók az alacsony decibelű hangoknak kitett magzatoknál megfigyelték, hogy a pici kezdetben fészkelődik, sóhajtozik, ám ha sokáig hallja a számára kellemetlen hangokat, behunyja a szemeit, kidugja nyelvecskéjét és "rázendít": arcmimikája az ordító csecsemőkére jellemző. A tanulmány az Archives of Disease in Childhood Fetal and Neonatal Edition című szaklapban jelent meg.
A magzati sírás jelenségét a kutatók véletlenül fedezték fel. Az új-zélandi tudósok eredetileg az anyai dohányzás és a kábítószer fogyasztás magzatra gyakorolt hatását vizsgálták. Először 33 hetes magzatnál figyelték meg a sírásszerű viselkedést, amit először egyébként agyvérzésnek hittek. Később a sírást más, kisebb magzatoknál is megfigyelték.
Korábban a kutatók úgy vélték, hogy a terhesség 29. hete előtt a magzat nem érez fájdalmat. A sírás azonban összetett agyi- és érzékszervi képességeket feltételez. Olyan komplex, ritmikus hangsorozatot jelent, amely különböző motoros rendszerek (arcizmok, légzés) pontos koordinációját feltételezi. A sírásnak tehát a vokalizáción túl egyéb összetevői is vannak, e komplex motoros viselkedési formákat pedig az új-zélandi kutatás szerint a magzat már a 29. hét előtt elsajátítja.
Eredeti forrás itt.
Erről jut eszembe egy klip, amit Blogapu mutatott, címe: Teardrop (könnycsepp)

Szólj hozzá!

Címkék: egyéb hétről hétre


A bejegyzés trackback címe:

https://tulipanos.blog.hu/api/trackback/id/tr254994451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása