HTML

Gondolat

"Igézve álltam, soká, csöndesen, És percek mentek, ezredévek jöttek, - Egyszerre csak megfogtad a kezem, S alélt pilláim lassan felvetődtek, És éreztem: szívembe visszatér, És zuhogó, mély zenével ered meg, Mint zsibbadt erek útjain a vér, A földi érzés: mennyire szeretlek" .... Tóth Árpád ....

Hozzánk szóltak

  • Ingrid: @csenga: Kedves Gabi, Nagyon köszönjük, hogy ránk gondoltál! Viszont kívánok boldog és csodálatos... (2015.01.05. 08:52) Élmények
  • bálintandi: Kedves Ingrid! Hej de hiányoztak ezek és ehhez hasonló írásaid. KÖSZÖNÖM, hogy visszatértél!!!! :) (2013.11.04. 11:43) Jól szeretni...
  • melindat: Értem :), és megértem! (2013.11.01. 22:07) A csend időszakából
  • Ingrid: @csenga: Bocsánat, csak most vettem észre a kommenteket... Örülök a visszajelzésnek és jól is esik... (2013.09.29. 17:39) A Füvészkert démonjai
  • ßóbita: Gyönyörű lett! (2013.01.21. 22:08) És eltelt 5 év...

És még...

veg.jpg

mac.png

2007.09.22. 09:35 Ingrid

Muskotályzsálya

Sokan kérdezték, hogy mit szeretnék borogatni vajúdás közben. Nos, sokszor jól esik egy-egy hideg vagy meleg vizes borogatás. Egy hosszú vajúdás alkalmával felfrissít, vagy enyhíti a kontrakciók miatt érzett fájdalmat. Hideg vizes borogatást mellkastól fölfelé alkalmazunk, és meleg (illetve langyos) vizes borogatást pedig a hasi és alhasi tájékon.
És még van egy bónusz-ajánlat, a muskotályzsálya-illóolaj, amit a szülőpozíciós jógán ajánlottak. Ezt az olajat várandósoknak szigorúan tilos szagolgatni, vagy ezzel borogatniuk magukat, viszont vajúdáskor sokat segíthet az esetleg nem jelentkező méhösszehúzódások előidézésében, vagy ezek fokozásában.
Maga a növény, amiből az illóolaj készül, egy kétéves, halvány lilás-rózsaszínes virágú növény, illata muskotályos. Dél-Európában, Észak-Afrikában honos.  A második évben megjelenő virágos növényt alkalmazzák a muskotályzsálya illóolaj előállítására. Az olajat vízgőz-desztillációval állítják elő, elégéé alacsony a hozama. Az olaj világossárga színű, illata fűszeres, kámfort és muskotályos bort juttat eszünkbe.
Használatát külsőleg ajánlják menstruációs görcsökre, nyugtalanságra, kúraszerűen rendszertelen menstruációra, párologtatás, borogatás formájában.
 
Egyéb tudnivalók a muskotályzsályáról, mint növényről:
A muskotályzsálya neve a Salvia sclarea a latin clarus szóra vezethető vissza, amely 'tisztítást' jelent. A középkorban szemtisztítófűként emlegették, mert megnyugtatta a fáradt szemeket, és a zsálya magvaiból kivont nyákos anyaggal ki lehetett hajtani a szemből az idegen anyagokat. A muskotályos zsálya olyan hormonszerű anyagokat is tartalmaz, amely egyensúlyban tartják női hormonháztartást. Segít menstruációs panaszok, görcsök enyhítésénél, de jótékonyan hat a menopauza idején föllépő hőhullámoknál, migréneknél is.

Erősíti az idegrendszert, és különböző légzőszervi betegségek gyógyítására is alkalmas, tehát adható megfázások, hörghurut, torok- és mandulagyulladásnál. Ellazítja az emésztőszervek izomzatát, így elősegítve a könnyebb emésztést és nyugtatja a bélgáz vagy gyomorfájás miatt háborgó emésztőrendszert. Jótékonyan hat a pikkelysömör okozta gyulladásoknál és más egyéb bőrbetegségeknél. Az égési seb gyorsabban gyógyul és csökken a viszkető, égető érzés is általa. Fiatalosan tartja a bőrt, szabályozza a faggyúkiválasztást ezáltal csökkentve a pattanásosodást. Ha a fejbőrbe masszírozzuk, elmúlhat a korpásodás és csökken a hajhullás.
Kiegyensúlyozza a lelkiállapotot, mérsékeli a mélabússágot, eloszlatja a félelmeket. Egyes tapasztalatok szerint egy muskotályzsálya kezelés után eleven és élménydús álmok keletkezhettek. Nagy változások, vagy feladatok előtt, nyomasztó helyzetekben igen nagy hasznát vehetjük, mivel tompítja stressz következményeit, csökkenti a lelkünk mélyéről feltörő feszültséget és megnyugtatja az idegeket. Aki használja ezt az olajat, érzelmileg ellenállóbbá válik. Az európai orvosok és elmegyógyászok a lélektani értelemben nehezen elviselhető frigiditást és férfiassági zavarokat kezelik vele. Felveszi a harcot a fertőzésekkel szemben, erős gyulladáscsökkentő és izomgörcsoldó. Szabályozza az anyagcsere-folyamatokat, elősegíti a jó emésztést, jótékonyan hat a nők tisztulási folyamataira, növeli a szexuális élvezetekre való hajlandóságot.
Tilos vele várandós mamákat kezelni, mivel vetélést okozhat, valamint használata alatt kerülni ajánlatos az alkoholt, mert a zsálya növeli a részegség kellemetlen tüneteit, súlyosbítja a másnaposságot!!! Egyesek elálmosodhatnak tőle.

Szólj hozzá!

Címkék: szülés


A bejegyzés trackback címe:

https://tulipanos.blog.hu/api/trackback/id/tr774994383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása