HTML

Gondolat

"Igézve álltam, soká, csöndesen, És percek mentek, ezredévek jöttek, - Egyszerre csak megfogtad a kezem, S alélt pilláim lassan felvetődtek, És éreztem: szívembe visszatér, És zuhogó, mély zenével ered meg, Mint zsibbadt erek útjain a vér, A földi érzés: mennyire szeretlek" .... Tóth Árpád ....

Hozzánk szóltak

  • Ingrid: @csenga: Kedves Gabi, Nagyon köszönjük, hogy ránk gondoltál! Viszont kívánok boldog és csodálatos... (2015.01.05. 08:52) Élmények
  • bálintandi: Kedves Ingrid! Hej de hiányoztak ezek és ehhez hasonló írásaid. KÖSZÖNÖM, hogy visszatértél!!!! :) (2013.11.04. 11:43) Jól szeretni...
  • melindat: Értem :), és megértem! (2013.11.01. 22:07) A csend időszakából
  • Ingrid: @csenga: Bocsánat, csak most vettem észre a kommenteket... Örülök a visszajelzésnek és jól is esik... (2013.09.29. 17:39) A Füvészkert démonjai
  • ßóbita: Gyönyörű lett! (2013.01.21. 22:08) És eltelt 5 év...

És még...

veg.jpg

mac.png

2007.10.07. 10:00 Ingrid

A baba iratai

Ha baba érkezik rengeteg intéznivaló is van körülötte hivatalos ügyekben. Lássuk pontosan milyen sorrendben haladjunk ezek beszerzésével.
Születési anyakönyvi kivonat
A születési anyakönyvi kivonat kiállításához szükséges adatokat még a kórházban felveszik a kismamáktól. A kész okmányt a hivatal a kórháznak küldi vissza, (nem minden esetben, mi az illetékes önkormányzathoz kell menjünk érte) ahol ritkább esetben még benn tartózkodik a kismama és ekkor maga veheti át a papírt, gyakoribb viszont, hogy vissza kell mennie a kórházba érte, mert ha ott nem csípi el, akkor a kórház visszaküldi a hivatalnak, ők újra kipostázzák a megadott címre, így viszont jóval lasabban érkezik meg a dokumentum. A másik járható út, hogy a születés helye szerint illetékes önkormányzat Anyakönyvi Hivatalában vesszük át, illetve ugyanitt tudunk később hivatalos másolatot készíttetni róla.
Az átvételhez a következő dokumentumokra lesz szükségünk (van, ahol már az adatfelvétel során kérik ezeket, ha megoldható, legyenek velünk a kórházban):

  • mindkét szülő személyi igazolványa, személyi számát igazoló okmánya és lakcímigazoló kártyája;
  • házassági anyakönyvi kivonat (régebben 30, újabban 300 napnál nem régebbi példány; a házasságkötés helyszínén kérhető másolat róla, akár személyesen, akár postai úton);
  • ha nem házasok, akkor apasági nyilatkozat, illetve hajadonsági igazolás.

Ha valamilyen okból nem tudunk személyesen elmenni az anyakönyvi kivonatért, meghatalmazást írhatunk egy megbízottnak, aki intézkedhet helyettünk. A szülőkön kívül azonban mindenkinek - nagyszülők, nagybácsik, nagynénik, egyéb közeli családtagnak is - szükséges a meghatalmazás, és ebben az esetben is kérni fogják a szülők dokumentumait. A meghatalmazást a meghatalmazón kívül két tanúnak is alá kell írnia, személyi igazolványának számát fel kell tüntetnie.
Az újszülött lakcímigazoló-kártyája
A lakcímigazoló-kártyát - a felnőttekéhez hasonlóan - a kerületi vagy települési önkormányzat okmányirodájában válthatjuk ki. Kiváltása kötelező - a gyermek születési anyakönyvi kivonatának eredeti példányára lesz szükségünk hozzá.
Az újszülött TAJ-kártyája
A TAJ-kártyát a lakhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál igényelhetjük. Szükség lesz hozzá az igénylő személyi igazolványára és lakcímkártyájára, anya és apa TAJ-számára, valamint a gyermek születési anyakönyvi kivonatának eredeti példányára. - Nálunk ezt kipostázzák, tehát, nem mindig így történik.
Az újszülött adóigazolványa
Adóigazolványt az APEH állít ki, külön igényelni nem kell. A gyermek adóazonosító jeléről a Magyar Államkincstár leveléből értesülhetünk, amelyet a Babakötvény kapcsán küldenek ki.

Innen informálódtunk.

Szólj hozzá!

Címkék: egyéb


A bejegyzés trackback címe:

https://tulipanos.blog.hu/api/trackback/id/tr754994349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása